Umelecké diela z ovocia a zeleniny
Umelecké diela z ovocia a zeleniny
Pod slovom carving fruit používaným v gastronómii sa rozumie vyrezávanie rôznych vzorov a motívov z ovocia a zeleniny. Pod rukami carvingových majstrov nezriedka vznikajú skutočné umelecké diela.
História carvingu siaha až do 7. storočia n. l., konkrétne do
ázijských krajín. Za jeho kolísku sa považuje Čína, Thajsko a Japonsko.
Postupne sa toto umenie dostalo aj do Európy a Ameriky, a dnes patrí
k obľúbeným technikám zdobenia špeciálnych a slávnostných tabúľ,
stolov a recepcií.
Na vyrezávanie sú vhodné nešťavnaté a tvrdšie druhy ovocia a zeleniny.
Začiatočníci využívajú na prvé pokusy zväčša jablko, pretože je
poddajnejšie a dobre sa tvaruje. Najobľúbenejší je melón, ktorý poskytuje
veľkú plochu na samotné tvorenie a pestrú paletu farieb. Vyrezávať a
tvoriť sa však dá aj do syrov, čokolády i ľadu.
Na Slovensku sa už niekoľko rokov carvingu venuje Diana Maťašovská (21), ktorá ochotne odpovedala na naše otázky.
Ako ste sa dostali k vyrezávaniu ovocia a zeleniny?
Ku carvingu som sa dostala na strednej škole, konkrétne na Hotelovej akadémii
v Prešove. V rámci môjho štúdia som sa chcela naučiť zručnosti, ktoré
táto škola ponúka. Skúšala som toho mnoho, od barmanstva cez baristiku, až
som raz skúsila carving na krúžku v škole. Som typ človeka, ktorému keď
sa niečo nedarí, tak mám chuť to celé zahodiť, a tak to aj vyzeralo prvé
dni na krúžku. Čo sa mi nepodarilo, hneď som zjedla. Na krúžku som sa
naučila základy ako držať nožík, vyrezať pár kvetov a iných tvarov.
Boli to veľmi pomalé začiatky.
Kde všade ste sa s vašimi dielami prezentovali?
Postupne som začala vyrezávať pre rôzne akcie. Pár krát som sa
zúčastnila na carvingovej súťaži, kde som najvyšší úspech dosiahla
v striebornom pásme za melónový kôš plný kvetov. Potom bolo ešte
niekoľko bronzových pásiem. No medzi svoje najväčšie úspechy pokladám
svoje maturitné dielo a tiež to, že robím radosť ľuďom krásnymi
netradičnými darčekmi v podobe melónov alebo svadobných ovocných
stolov.
Ako dlho sa carvingu venujete?
Carvingu sa venujem približne päť rokov. Z môjho hobby sa už pomaly stáva
moja práca. Nechávam priestor ľuďom, aby mi povedali, čo si želajú
vytvoriť a ja rada pracujem podľa ich nápadu.
Do ktorého ovocia či zeleniny vyrezávate najradšej?
Najradšej vyrezávam do melónov. Je to druh zeleniny, v ktorej sa pracuje
najlepšie. Taktiež rada pracujem s jablkom alebo bielou reďkovkou. Biela
reďkovka je síce tvrdá, ale zároveň aj mäkká na prácu s nožom a najmä
v studenej vode vydrží dlhšie ako ovocie. K jablku som sa vrátila odkedy
používam sušené bielka, ktoré zachovajú jabĺčku krásnu farbu a chuť
pár dní.
Čo je na carvingu najťažšie?
Najťažšie je vymyslieť novinky, špekulovať čo iné a odlišné
vyskúšať, aký druh ovocia alebo zeleniny použiť, aby bolo výsledné dielo
jedinečné. Samotné rezanie za náročné nepovažujem, je to
o sile cviku.
Aké máte ambície v tomto druhu umenia?
Mojou ambíciou je naučiť sa vyrezávať thajské melóny a následne 3D
vyrezávanie.
(zdroj: https://www.tophoreca.sk/…a-a-zeleniny?… )